15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova portocalie

Craiova portocalie

Democrat-liberalii au câştigat pe linie bătălia pentru Primăria Craiovei, dar şi pentru consiliul local. După centralizarea finală a voturilor exprimate în Bănie, edilul Antonie Solomon a obţinut un nou mandat în fruntea primăriei încă din primul tur de scrutin, cu 55% dintre sufragii, PD-L obţinând majoritatea mandatelor în legislativul Craiovei, cu 46% dintre opţiuni.

 

Rezultatele scrutinului din 1 iunie nu au rezervat surprize de proporţii în cazul municipiului Craiova. Din datele furnizate de Biroul Electoral de Circumscripţie din Bănie, reiese că primarul în funcţie, Antonie Solomon, a adunat 55,07% din voturile valabil exprimate, ceea ce înseamnă că în Craiova nu se va organiza al doilea tur de scrutin pentru primărie. În total, pedelistul Solomon a adunat 50.471 de voturi din totalul celor exprimate. Candidatul PSD, Gheorghe Nedelescu, a obţinut 31,17% din sufragii, în timp ce candidatul PNL, Ion Groza, nu a reuşit să strângă decât 6,67% din voturile electoratului craiovean, mai puţin decât a obţinut candidatul PNL la primărie, Aurel Bojenoiu, în 2004. Următorul clasat este candidatul Partidului Conservator, Mihai Stancu, acesta adunând numai 1.644 din numărul total de voturi valabil exprimate, de 91.644. Cele mai puţine voturi au fost adunate de candidatul Partidului României Europene, Marcu Mihai, cu 73, în timp ce Marius Nicola, candidatul Partidului Renaşterea României, a obţinut doar 105 voturi. Trebuie precizat că prezenţa la vot a fost de 35,5% în Craiova, un procent mai mic decât cel înregistrat la alegerile locale din 2004.

 

PD-L are majoritatea în consiliul local

 

Şi la consiliul local, PD-L a câştigat majoritatea mandatelor puse la bătaie. Potrivit datelor centralizate de BEC, PD-L a obţinut 46,04% din sufragii, PSD – 29,72%, iar PNL – 10,07%. Nici un alt partid nu a reuşit să atingă pragul electoral de 5%, astfel încât, la redistribuire, PD-L a obţinut 15 mandate din 27 în consiliul local, PSD – nouă, iar PNL – trei locuri. Consiliul local ajunge astfel să fie alcătuit numai din membrii a trei partide de pe eşichierul politic, PRM, PC şi PNG, formaţiuni care au făcut parte până acum din CLM, nemaiobţinând nici un loc în legislativul craiovean.

 

Popeci, Gîdăr şi Surpăţeanu, pe lista PD-L de consilieri

 

BEC a dat ieri publicităţii şi numele viitorilor consilieri locali. Lista este deschisă de primarul Antonie Solomon şi de preşedintele PD-L, Radu Berceanu, ambii optând însă pentru renunţarea la mandat. Următorul pe listă este Constantin Popeci, care a ocupat funcţia de consilier şi în mandatul trecut. O noutate la capitolul consilieri este Marinică Dincă, secretarul executiv al organizaţiei PD-L Craiova, care ocupă locul patru în lista aleşilor locali craioveni. Locul al cincilea este ocupat de Aurora Cornelia Tiribeja, urmată de Mihai Surpăţeanu, şeful Clinicii Buco-Maxilo-Facială, (BMF) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova. Alţi consilieri pedelişti care au mai apucat un loc şi în mandatul 2008-2012 sunt Radu Teodor, Radu Marin, Nicolae Marinescu şi Gheorghe Albăstroiu. Pe lista PD-L la consiliu se regăsesc şi Dan Cherciu, provenit din fostul PLD, Alexandru Gîdăr, fostul inspector şcolar general adjunct. Între pedeliştii care vor face parte din CLM în următorii patru ani se numără Ana Gheorghe, Teodor Sas şi Dorel Marinescu, preşedintele organizaţiei de tineret de la municipiu. Precizăm că locul lui Antonie Solomon în legislativul craiovean va fi luat de Marinel Florescu, iar cel al lui Radu Berceanu, de Marian Vasile.

Lista PSD s-a oprit la Pârvuleasa

 

Lista pesediştilor care vor face parte din viitorul consiliu local este deschisă de candidatul PSD la primărie, Gheorghe Nedelescu, urmat de şeful organizaţiei PSD de la municipiu, vicele Sorin Iordache. Directorul RAT Craiova şi coordonatorul campaniei electorale de la municipiu, Virgil Boboc, este pe locul 18 în lista de consilieri locali. Preşedintele organizaţiei de tineret pesediste, Florentin Tudor, este următorul pe liste, acesta fiind urmat de Bianca Predescu, consilier local şi în mandatul 2004-2008. Alt consilier local care a prins un loc şi în 2008-2012 este Dan Magla. Pe locul 21 în liste se află directorul PARC TURISM şi coordonatorul campaniei de la judeţ, Constantin Răducănoiu, care a ocupat în trecut şi funcţia de prefect de Dolj. Radu Marin Traian şi Nicolae Pârvuleasa sunt noutăţile aduse de pesedişti în mandatul acesta pentru consiliu. Cele trei mandate obţinute de PNL vor fi ocupate de Ion Groza, de ex-fotbalistul Pavel Badea şi de actualul consilier local Ionuţ Stroe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII